subota, listopada 06, 2007

ANĐEO OČUVANJA


Prema Grunu

Očuvanje znači biti pažljiv i brižan prema svemu onome što doživljavamo, slušamo, gledamo ili spoznajemo. Upravo u našem vremenu obilježenom površnošću i prolaznošću potreban nam je anđeo očuvanja, ne da nas veže uz prošlost nego da u žurbi života ne izgubimo blago doživljenoga! Prelazimo s jednog utiska na drugi. Ali tako u nama ništa ne može rasti. I osjećamo se rastrganima. Mnogi su nesposobni živjeti u sadašnjosti,osjetiti ono što proživljavaju. Trebaju uvijek sve veće poticaje izvana da bi uopće osjetili sebe.

Za stare monahe bilo je to prispodobljeno kao "preživanje" Božje riječi! Da ostavi dubok i trajan i kvalitetan odnos. Za njih nije bilo ničega važnijega nego biti prisutan prisutnom Bogu.

Jedna lijepa otačka slika naše ophođenja s Riječi Božjom uspoređuje s ponašanjem konja i deve. Deva se zadovoljava s malo hrane koju zatim preživa, iznova žvače. Konj treba mnogo krme. Nikad nije sit. Prema Božjoj riječi treba se odnositi poput deve, a ne poput konja. Da ono malo što smo čuli ili pročitali pohranimo u svoje srce. Moći ćemo tada živjeti.

Dietrich Bonhoeffer u zatvoru u Tegeleu piše kako je budio sjećanja i kako su mu ta sjećanja u samoći zatočeništva pružala svjetlo i utjehu. Sjećanje na susrete, bogoslužje, koncerte podržavalo je život u njemu. On je pohranio cvijeće svojega iskustva Boga te je ono moglo cvasti i u jalovoj pustinji brutalnih nacističkih stražara. I sačuvao je sunčev sjaj u svojem srcu i nije mogla ugroziti ni hladnoća zatvorenih ljudi.

Anđeo očuvanja ne želi te dovesti do nekog konzervativnog stava niti te potaknuti na bijeg od sadašnjosti. Naprotiv, želi te poučiti kako ćeš zaštititi i sačuvati dragocjene stvari koje si doživio i pohraniti ih kao dragocjeno blago kojem ćeš se uvijek iznova moći diviti. To daje dubinu i bogatstvo tvojem životu.

Tko ne zna čuvati, trebat će uvijek novu utjehu, novu hranu, nove doživljaje da bi uopće živio. Sposobnost očuvanja drži me živim i tamo gdje sam odsječen od života, u situacijama neuspjeha, u situacijama okamenjenosti.

Želim da te anđeo očuvanja osposobi za to da živiš intenzivno u svakom trenutku. Želim ti sposobnost Frederika iz jedne priče koja kaže da je ljeti u svom srcu skupljao sunčeve zrake i šarenilo cvijeća da bi zimi mogao od njih živjeti!

2 komentara:

Anonymous Anonimno kaže...

Ovo je bas lijepo i jako zanimljivo i tocno! Ali jos me nesto zanima, gdje nabavis ove lijepe andelicice!

08 listopada, 2007 09:39  
Anonymous Anonimno kaže...

Vjerujem da je moguće osnažiti vlastite emocije ukoliko se njima intenzivno bavimo. Kako bi uostalom mogla živjeti u ovoj preriji da mi nije nekih sjećanja.

08 listopada, 2007 20:10  

Objavi komentar

Pretplatite se na Objavi komentare [Atom]

<< Početna stranica