srijeda, listopada 03, 2007

ANĐEO POMIRENJA


prema Grunu

Anđeo pomirenja neka te osposobi za to da se najprije pomiriš sa samim sobom. Mnogi se ne mire s time da im je život tekao drugačije nego što su planirali. Očajavaju. Ne mogu prihvatiti sebe. Rado bi bili inteligentniji, uspješniji, vredniji ljubavi, ljepše izgledati.

Pomiriti se sa sobom znači biti u miru sa samim s sobom, pomiriti se s time da sam takav kakav sam postao. Izgladiti sukobe različitih potreba i želja koje me razdiru. Poljubiti ono što mi toliko teško pada, poljubiti svoje pogreške i slabosti. Tu treba pomoć jednog anđela da kažeš da svojoj životnoj povijesti, da svojemu karakteru i svemu što mi je teško i opterećenje.

Ako se pomirim sa sobom mogu pokušati tada i pomiriti ljude oko sebe. Podvojeni u sebi imaju idealnu sliku i ne prihvaćaju ništa tamno u sebi te zato projiciraju to na druge. Uvijek su drugi loši.

Anđeo pomirenja želi te učiniti glasnikom pomirenja ali ne takvim da pozivaš na pomirenje i na njega opominješ, nego da ga sam stvaraš. Pomiriti se ne znači prekriti sve sukobe koji nas okružuju pokrivalom pobožnosti, niti uskladiti sva različita mišljenja i razilaženja. Pomiriti znači izgladiti, poravnati, izravnati put, graditi mostove. To ne znači sve harmonizirati. Različita gledišta smiju se zadržati. Neću se boriti protiv njih.

Živjeti pomiren sa ljudima oko sebe ne znači da za volju sloge potiskuješ sve svoje osjećaje i potrebe: ako se ljutiš na svoju kolegicu na poslu, to ima smisao. Ljutnja je poticaj da nešto promijeniš ili da nešto počneš gledati drugim očima. Ako se ljutim na onoga s kime razgovaram i tu ljutnju pobožno potiskujem to truje atmosferu. No, ako to očitujem na primjeren način i ne ignoriram važnost ljutnje to pomaže da se stvari razbistre. Ljutnja često pokazuje da onaj drugi zapravo ne govori ono što misli i osjeća, nego kruži oko vruće kaše. Odlučujuće je da ne želim bezuvjetno biti u pravu nego da poštujem drugoga i želim se pomirit s njim. Pomiriti se znači uzimati ozbiljno drugoga, ali i sebe i svoje osjećaje.

Ako govoriš kao pomiren čovjek nećeš sijati klice razdora već sjeme nade i pomirenja

3 komentara:

Anonymous Anonimno kaže...

Hvala!!! Kao uvijek znas poslati poruku!!!

03 listopada, 2007 16:26  
Anonymous Anonimno kaže...

bas ti je fora blog, i ove slikice su cakane.... haha... sandra

03 listopada, 2007 19:35  
Blogger Goxi kaže...

"Pomiriti se znači uzimati ozbiljno drugoga, ali i sebe i svoje osjećaje."

Eh, teško je to kad si neozbiljan kao ja...=P

Ali treba razmisliti o tome...
Koliko se samo nismo mogli pomiriti sa emocijama koje nas progone ili pak ljudima s kojima smo se sukobili.
Uz to ide i oprost, zar ne?

Oprosti mi...

Pusa
G

03 listopada, 2007 20:37  

Objavi komentar

Pretplatite se na Objavi komentare [Atom]

<< Početna stranica