utorak, listopada 09, 2007

ANĐEO ZAJEDNIŠTVA


Prema Grunu

Svi živimo u nekoj zajednici: obitelji, crkvenoj zajednici, seoskoj, gradskoj. Ta što će nam onda anđeo zajedništva? Zajednica u kojoj živimo uvijek je i ugrožena zajednica. Može se osuti ako jedini s drugima dobro ne komuniciramo, ako svatko gleda samo na sebe, zakopaju li se svi u vlastite predrasude. Anđeo zajedništva želi ti pomoći da iskusiš dar istinskog zajedništva.

Moguće je gledano upravo na temelju crkvenog zajedništva iskustvo zajedništva potpune različitosti. Isus je Krist svojom osobom i Duhom kojega nam je darovao povezao u međusobno zajedništvo ljude koji se razlikuju! Posebno je to očito u bogoslužju, u molitvi kada se osjeća iskustvo Božje prisutnosti. Da nismo sami, da je među nama Bog. Isus je sam obećao: "Gdje su dvojica ili trojica sabrani u moje ime, tu sam i ja među njima." A Isus je Bog! U razgovoru s prijateljem ili prijateljicom osjetimo bliskost, kao da se nad nama otvara nebo, a srce nam se širi!

Poznato nam je iskustvo i kada zajednica postaje teretom. Spotičemo se jedni o druge. Razočarani smo i ne možemo potpuno urasti u živo zajedništvo. No, i takvo bolno iskustvo može postati mjestom susreta s Bogom. To te može uputiti na zajedništvo s anđelima u kojem si uistinu kod kuće. Anđeo zajedništva tada upućuje na dublje zajedništvo po kojem ćeš osjetiti da ideal koji imaš o crkvenom zajedništvu nije moguće ostvariti vlastitim snagama. Da bi mogao živjeti u zajednici u kojoj postoje sukobi, spletkarenje, ljudske slabosti, pakosti moraš imati dublji temelj, razlog izvan samog sebe. Zajednica neće ispuniti tvoju čežnju za sigurnošću. Ona te tvojom čežnjom upućuje na Boga.

Svoj vlastiti život možemo živjeti samo onda ako smo ga spremni podijeliti s drugima. Probaj gledati zajednicu ljudi kao znak zajedništva koje ti Bog želi podariti i tada ćeš moći uživati ga. I tamo možeš biti onakav kakav jesi. Smiješ dopustiti da padneš. Zajedništvo znači da sve međusobno dijelimo, i svoju snagu i svoje slabosti. No, mora ostati mjesta i za našu vlastitu tajnu. Zajedništvo opstaje samo ako svatko može i smije biti i sam za sebe. Samoća i zajedništvo moraju biti u zdravoj napetosti. Ne smije se apsolutizirati zajedništvo.

Anđeo zajedništva neka ti uvijek iznova daruje iskustvo takvog usrećujućeg i izazovnog zajedništva.

1 komentara:

Blogger Goxi kaže...

Pozdrav!!

"Zajedništvo znači da sve međusobno dijelimo, i svoju snagu i svoje slabosti."

Onda shvaćam neke stvari...
Ako nismo u mogućnosti ostvariti gore spomenuto dijeljenje nekih stvari poput vlastitih slabosti, onda je to stvar straha! Samo sirovog straha od "biti povrijeđen", "biti izrugan" i "biti odbačen"! Treba biti heroj da se taj strah prebrodi...

Jesmo li i mi takvi heroji...?

Uvijek sam želio biti heroj.
Ne kao James Bond, prokleti tajni agent!
Želio sam biti heroj, heroj ulice!
Ber jedan dan, djevojko, bar jedan sat!"

10 listopada, 2007 10:18  

Objavi komentar

Pretplatite se na Objavi komentare [Atom]

<< Početna stranica