nedjelja, listopada 14, 2007

ANĐEO ISTINITOSTI


Prema Grunu

Istinitim nazivamo čovjeka koji je neprijetvoran i skladan u sebi. Istinit čovjek ne živi proračunato, nego prema svojoj nutarnjoj istini. Slobodan od intriga, diplomacie, razmišljanja kako bi se pred drugima što bolje prodao. Govori ono što misli. Djeluje onako kako osjeća u svom srcu. Ne skriva svoje misli i osjećaje. Ne plaši se da bismo ga mogli upoznati.

Istinit čovjek uvijek je i slobodan. Mnogi ljudi danas bježe od istine o sebi. Hvata ih panika ako se trebaju primiriti. Razbija si glavu time što će reći samo da bi ga drugi dobro prihvatili, da ne bi razmišljali o njemu negativno. Svaku riječ mora bojažljivo preispitivati ne bi li slučajno ukazivala na neki neurotski kompleks ili na potisnute sjene.

Grčka riječ za istinu je aletheia, a znači neskrivenost bića. Anđeo istinitosti želi ti uvijek iznova otvoriti oči da uvidiš svoju pravu zbilju. Anđeo miče veo koji sve pokriva. Možda si stavio tamne naočale koje sve iskrivljuju. Ili nosiš ružičaste naočale. Anđeo istinitosti skida ti ve naočale koje ti zaklanjaju stvarnost. "Kad Bog pošalje duši svojega anđela, ona tad istinski spoznaje" piše Meister Eckhart.

Istinit čovjek tjera nas da se suočimo sa zbiljom vlastita srca. Kada je Isus govorio, nečisti se dusi, te tmurne misli koje čovjekov duh čine sumornim, onečišćuju ga zatrovanim osjećajima, nisu više mogli skrivati se. Isusova istinitost oslobađa ljude od nečistih duhova koji skrivaju istinu i iskrivljuju je. Oni ozdravljaju, postaju istinski i istiniti ljudi.

Želim ti anđela istinitosti da budeš onakav kakav jesi u dnu svojega bića, da možeš ljude oko sebe oslobađati za istinu. Istina također znači: podudarnost predmeta i spoznaje, stvari i uma. Želim da budeš potpuno i sasvim u skladu sa sobom i stvarnošću svojega života.

1 komentara:

Anonymous Anonimno kaže...

...i u svakom se postu mogu pronaći, pa tako i u ovom. Uz anđele neobuzdanosti i strastvenosti, ovaj mi se najviše sviđa.

"Govori ono što misli. Djeluje onako kako osjeća u svom srcu. Ne skriva svoje misli i osjećaje. Ne plaši se da bismo ga mogli upoznati."

...svi se mi plašimo da nas ne upoznaju iz jednog jednostavnog razloga - želimo se prikazati 'savršenima' (ili barem blizu toga), a znamo i koliko smo daleko od toga... ('ja sam svoj najstroži kritičar...') ;-)

LP

15 listopada, 2007 07:10  

Objavi komentar

Pretplatite se na Objavi komentare [Atom]

<< Početna stranica