srijeda, listopada 10, 2007

ANĐEO SMIRENOSTI


Prema Grunu

"Ne imati ništa, a postjedovati sve", to je bio stav mudrih u svim religijama svih vremena. Samo onaj koji se može ostaviti onoga uza što se drugi vezuju, samo je on istinski slobodan čovjek. Smiren je onaj čovjek koji se oslobodio svojega ega i sebe predao Bogu, koji je postao miran u svojem srcu jer je dopustio da padne na božansko tlo. Ispražnjenost od svih briga i strahova za sebe da bi se mogao u srcu roditi Bog da bismo spoznali svoju pravu bit. Smirenost kao stav nutarnje slobode, nutarnjeg mira, kao zdrava distanca u odnosu na ono što dolazi izvana i prijeti da me "zaposjedne" i sasvim posjeduje, nije naprosto stvar karaktera. Ona se može uvježbati. Da bi se postigla ta smirenost, mnogo toga treba ostaviti.

Najprije treba ostaviti svijet. Osloboditi se ovisnosti o vlasništvu, o uspjehu, o priznanju. Ovisnost proturječi čovjekovu dostojanstvu. Jedan mistik je rekao da uživati možemo samo kroz odricanje: dijete ugleda pregršt oraha u staklenki. Posegne rukom i poželi izvući što je moguće više. Ali stisnuta šaka ne prolazi kroz uski otvor staklenke. Najprije moraš ostaviti orahe, vaditi ih 1 po 1 i uživati.

Odricanje se rađa iz čežnje za nutarnjom slobodom i iz slutnje da će naš život biti istinski plodan tek onda kad smo neovisni i slobodni.

Smirenost traži i slobodu od samoga sebe. Ne se držati svoji rana. Ne ih koristiti kao optužbu protiv ljudi koji su ih povrijedili. Potreban ti je anđeo smirenosti koji će te uvesti u umijeće da se ostaviš i sama sebe i svoje prošlosti i gledaš na sebe sa distanciranosti. Tko je to uspio može smireno reagirati na uzbudljiva izvješća medija. Može smireno odgovoriti na kritiku i odbijanje. Anđeo smirenosti će te upućivati da ima nešto više od mišljenja drugih, od imidža i uspjeha! Bog!

Smirenost nije samosvladanje. Smiren čovjek ne mora se samosvladavati jer ima posve drugo stajalište. Anđeo smirenosti pomaže da stvari gledamo sa distanciranosti anđela.

Netko se upusti u žustru diskusiju. Po savjesti je dužan zastupati istinu. Anđeo smirenosti pokazuje tada da istina nije u ispravnosti riječi i argumentima. Jer mi si često stvaramo slike o Bogu, istini. Sama je istina neshvatljiva. Tko to zna on će uvijek smireno raspravljati dajući prostor da Božja istina takne srce njegovo i srce sugovornika. Smirenost na stvari i otvorenost za tajnu uspijevaju jedino ako se misli srcem!

Želim da ti anđeo smirenosti pomogne da ne misliš samo glavom nego i osluhneš i svoje srce!

0 komentara:

Objavi komentar

Pretplatite se na Objavi komentare [Atom]

<< Početna stranica